Daca pana acum multi preferau sa-si incaseze salariile pe persoane fizice autorizate (PFA), de anul acesta nu mai este rentabil. La acest moment este mai avantajos sa detii o firma de tip SRL decat un PFA!
Prevederile noului Cod Fiscal au devenit restrictive si cu PFA-urile, astfel ca de acest lucru sunt direct afectati aproximativ 400.000 de romani care si-au inregistrat un PFA. Aceasta este cifra furnizata de Registrul comertului, pana la sfarsitul anului 2015, iar numarul persoanelor fizice autorizate a fost in crestere, cu 100.000 fata de ultimii trei ani, arata o analiza a Ziarului Financiar.
Aceasta crestere a fost determinata de faptul ca multi angajati au trecut pe PFA-uri datorita taxelor mari aferente contractelor de munca, iar altii au preferat PFA-urile in detrimentul SRL-urilor datorita evidentelor contabile simplificate.
Modificarile aduse de catre noul Cod fiscal determina cresterea riscurilor pentru PFA-uri, iar activitatea sub aceasta forma devine ineficienta din punct de vedere fiscal.
Astfel, in 2016 activitatea pe PFA nu mai este mai eficienta din punctul de vedere al taxelor platite. Modificarile aduse de noul Cod fiscal: plata obligatorie a CAS pentru PFA-uri si scaderea impozitului pe dividende la 5% determina un cost cu taxele de 29% din suma facturata de PFA-uri, spre deosebire de 20% pentru un SRL platitor de impozit pe profit sau 8% pentru o microcompanie.
Noi reguli ale PFA-urilor
Mai mult, ANAF-ul reincadreaza activitatea PFA-urilor ca activitate salariala. Dupa amnistia fiscala din luna iulie 2015, s-au introdus noi reguli prin care o PFA poate fi reclasificata ca activitate salariala. De asemenea, s-au inmultit controalele ANAF cu tematica verificarii independentei PFA-urilor.
Documentele verificate de ANAF: contractul de prestari servicii (trebuie sa se specifice ca PFA-ul isi va organiza independent activitatea, ca va raspunde de activitatea sa), cererile de concedii, organigrama companiei, fisele de post (nu trebuie sa apara in aceste documente numele persoanei cu PFA), bonurile de consum, procesele verbale de predare a bunurilor ( nu trebuie sa existe bunuri acordate PFA-ului)
Nu in ultimul rand, Persoana fizica raspunde cu bunurile proprii in cazul unor daune aferente PFA-ului
Putini sunt cei care stiu la ce riscuri se expun daca desfasoara activitatea pe PFA. O persoana fizica raspunde cu propriul patrimoniu in cazul in care ANAF-ul sau orice alt tert solicita daune PFA-ului.
De exemplu daca ANAF-ul va considera activitatea pe PFA ca si activitate de natura salariala, va calcula debite restante si penalitati. ANAF-ul va solicita incasarea datoriilor in mod solidar de la persoana fizica si compania platitoare.
(Gabriel Niculescu)